De ontwikkeling

Na 11 jaar ontwikkelen ..de Stuc-Trolley

Een tijdperk waarin innovatie en efficiëntie de bouwsector transformeren, presenteren wij met trots de Stuc-Trolley. Een baanbrekende oplossing en ontworpen om de manier van stucen te verbeteren.

De ruim 25 jaar ervaring en expertise in stucen en een diepgewortelde passie voor continu verbeteren, heeft ons gebracht tot de ontwikkeling van de lichtste gipsspuit ter wereld; De Stuc-Trolley.

11 jaar toegewijde ontwikkeling en innovatie maakt deze tweede generatie gipsspuiten, niet zomaar een tool. Het is een revolutie en gamechanger in de stukadoorsbranche.

Lees onderstaand alle informatie over de start van de ontwikkelingen en het uiteindelijke resultaat van deze prachtige, kleine gipsspuit.

Stuc-trolley begin fase ontwikkeling 2013
Blok System Supply fabriek Velsen

Het begin van de Stuc-Trolley 2012

Gebruiksgemak en enorme fysieke verlichting voor de professionele stukadoor, waren de belangrijkste drijfveren van deze ontwikkeling om het aanbrengen van gips volledig te automatiseren.

De bedoeling was een machine ontwikkelen, die het aanmaken en aanbrengen van gips voor de stukadoors zou automatiseren. De hoofdreden is: de duurzaamheid en het werkgeluk van de stucadoor te optimaliseren, daarnaast een hoger rendement te kunnen draaien op het daggeld. Geen gips meer aanbrengen met een spaan en een spaarbord.

Uiteraard waren er al genoeg gipsspuiten te koop van de bekende merken zoals Knauf PFT, of de gipsspuitmachine de Booster, maar echter vonden veel stukadoors (vrienden) deze te omslachtig om mee te werken. Bij het gebruik van zo’n gipsspuitmachine ontstaat er hoe dan ook een hoop bende waar niemand op zit te wachten.

Ook is elke stukadoor tijdens het gebruik van zo’n grote gipsspuitmachine er achter gekomen dat het niet ideaal is om deze machine naar een bovenverdieping van een woning te brengen. Dit in verband met het gewicht. De gipsspuiten zijn vaak erg zwaar (130kg) of deze moeten geheel gedemonteerd worden wat erg tijdrovend is. Ik had dus genoeg om over na te denken!!!

Diverse tekeningen gemaakt

In 2012 zijn we gestart met het tekenen van het eerste model. Door alle nadelen van het gebruik met een grote spuitmachine te noteren, wisten we waar we verbeteringen wilden aanbrengen.

Zo is er aan veel stukadoors gevraagd wat de wensen zijn voor het werken met een gipsspuitmachine. Al hun ideeën, opmerkingen en wensen zijn meegenomen bij het ontwerp van de Stuc-Trolley.

Vos Metaalbewerking uit Zwanenburg heeft een grote rol gespeeld in het realiseren van de eerste prototype. Als uitgangsmateriaal is gekozen voor aluminium, in verband met het gewicht en mogelijke schade tijdens transport of gebruik.

Stuc-Trolley foto 2013
Engineering Stuc-Trolley Blok System Supply

De voortgang en juiste componenten

Nadat de buitenkant (de aluminium kast) van de Stuc-Trolley en zo goed als klaar was, moesten er verschillende componenten met de hand worden gemaakt.

Zoals bijvoorbeeld het gedeelte waar het gips wordt getransporteerd naar de slang. Dit gedeelte moest van RVS gemaakt worden, omdat aluminium te slijtgevoelig materiaal is voor dit doeleinde.

Kwaliteit is leidend geweest in het keuze traject voor zowel componenten als uitgangsmateriaal. Na het lassen van de RVS componenten, is de elektra motor geselecteerd.

Eén van de grootste uitdagingen was de compressor. De Stuc-Trolley moet namelijk gebruikt kunnen worden voor zowel raapwerk als dun pleisterwerk.

Onze omgeving achtte het nagenoeg onmogelijk. De reden hiervan is dat er voor dun pleisterwerk een enorme hoeveelheid lucht nodig is, vergelijkbaar met een compressor van een spack spuit machine.

Hoe gaan we het ogenschijnlijk onmogelijk, toch mogelijk maken?

De juiste compressor

We stuitte op een groot probleem dat in eerste instantie onoplosbaar leek. In de loop van de ontwikkeling van de Stuc-Trolley is het netwerk uitgebreid met veel kennisdragers en ervaringsdeskundigen binnen de machinebouw. 

Zodoende zijn we uiteindelijk in contact gekomen met een ingenieur, die in staat bleek om in samenwerking een eigen compressor te ontwikkelen conform de opgegeven specificaties.

De uiteindelijke doorslag

Eerste gipsspuit de Stuc-Trolley 2014
Stuc-Trolley 2.0 / 2024

Na veel engineeringswerk en duurtesten van het vermogen van de ontwikkelde compressor, wisten we nagenoeg zeker dat we zouden slagen in onze missie.

Een eigen ontwikkelde kleine en sterke compressor was bereikt.

Met deze compressor, werd het mogelijk om de kleinste en lichtste gipsspuit voor de markt te ontwikkelen.

 

Verder met de ingenieur

Het ontwikkelen en testen van de machine heeft veel tijd in beslag genomen. Om ervoor te zorgen dat de machine robuust genoeg zou zijn voor de praktijk en gemakkelijk in gebruik, hebben we hier veel tijd voor genomen.

Een ontwikkeltraject is een aaneenschakeling van inzichten en iteraties, welke ervoor zorgen dat de machine continu werd verbeterd. De scope van iedere fase van de ontwikkeling bracht ons ook bij het schoonmaken van de gipsspuitmachine.

Door onze ervaring met het werken met een gipsspuit weten wij als geen ander dat een gipsspuitmachine voor veel afval zorgt. Ook dit was één van de grote uitdagingen om dit probleem voor eens en altijd op te lossen.

Na 5 en een half jaar het demo-model van de Stuc-Trolley

Ook het schoonmaken van de machine hebben we vereenvoudigd en de nul-serie van vijf demo machines werd gestart.

Op een paar kleine wijzigingen na, verliep dit vlekkeloos en hadden we bereikt wat we voor ogen hadden.

Zie hier een van de eerste opnames van de spuitsnelheid (2014).

Patent op de Stuc-Trolley

Als klap op de vuurpijl onze trots. Vanaf 25 augustus 2015 is de Stuc-Trolley gepatenteerd in geheel Europa.

 

Patent op de Stuc-trolley
Patent op de Stuc-trolley

Levertijd unieke gipsspuitmachine

Omdat de Stuc-Trolley een unieke gipsspuitmachine is en er gekozen is voor hoge kwaliteit, is deze machine niet (zoals bij de commerciële gipsspuitmachines) binnen een dag te verkrijgen.

Wij demonstreren onze gipsspuit graag aan u, alvorens wij de machine leveren.

Heeft u vragen over de Stuc-trolley of wilt u weten wat de gipsspuitmachine de Stuc-trolley gaat kosten?

Neem dan even contact met ons op,

Maik Klijn